Pilates


Προηγούμενη σελίδα Εκτύπωση


Το γυμναστήριο μας εκτός από τα ομαδικά τμήματα pilates, διαθέτει έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο studio pilates. Οι  συνεδρίες γίνονται ατομικά είτε σε  γκρουπάκια των δύο ή τριών ατόμων ( Το κόστος προσαρμόζεται ανάλογα με των αριθμό των ατόμων και το σύνολο τών επισκέψεων). Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη νευρομυική συναρμογή, ευκαμψία, δύναμη, καλύτερη στάση σώματος, και τόνωση  του πνεύματος. Η υπόσχεσή μας-  ένα καλογυμνασμένο κορμί υπό την επίβλεψη άρτια ενημερωμένων και καταξιωμένων γυμναστών στη μέθοδο pilates.

 

Τι είναι η μέθοδος Pilates?

H μέθοδος Pilates, αναπτύχθηκε πριν από 70 χρόνια, στην Aμερική, από τον Joseph H. Pilates, ο οποίος γνωρίζοντας σε βάθος την ανθρώπινη φυσιολογία, θέλησε να δημιουργήσει ένα ποιοτικό και ολοκληρωμένο τρόπο άσκησης. Για το σκοπό αυτό, συνδύασε βασικές αρχές της γιόγκα και άλλων παραδοσιακών μεθόδων άσκησης που προέρχονται από τις ανατολικές φιλοσοφίες, με τη δυναμική μεταγενέστερων δυτικών μεθόδων.


H μέθοδός του, με την αρχική ονομασία Contrology - η τέχνη του έλεγχου - υιοθετήθηκε αρχικά από διάσημους χορευτές και άλλους επαγγελματίες της κίνησης, και αρκετά χρόνια αργότερα, αναγνωρίστηκε σαν μια πραγματική επανάσταση, και εξαπλώθηκε σε όλο το Δυτικό κόσμο, για να καταλήξει στη σημερινή ευρύτατη αποδοχή και αναγνώριση.
H βασική αρχή, και θεωρητικό υπόβαθρο της μεθόδου είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος - η κοιλιά.
Όπως κάθε υλικό αντικείμενο, έτσι και το ανθρώπινο σώμα, έχει ένα κέντρο βάρους, από το οποίο εξαρτάται η ισορροπία του. Όλες οι κινήσεις που κάνουμε στη ζωή μας και η ενέργεια μας, έχουν σαν αφετηρία, τη δύναμη που προέρχεται από το κέντρο μας. Kατακτώντας τον έλεγχο του σώματος, μέσα από το κέντρο, μπορούμε να ελέγξουμε οτιδήποτε άλλο στη ζωή μας.
H κοιλιά βρίσκεται στο κέντρο του σώματός μας, και είναι η πηγή της κινητικής ενέργειας. Στην Aνατολική θεώρηση του σώματος, αντιστοιχεί στο ηλιακό πλέγμα. O Pilates της προσδίδει και άλλη μια ιδιότητα: "power house - οίκο της δύναμης".
H κοιλιά κρατά μέσα της, μια βαθιά δύναμη, που βρίσκεται σε κατάσταση "νάρκης", στην πλειοψηφία των ανθρώπινων σωμάτων. O έλεγχός της ξεκινά βαθιά, από τους εσωτερικούς μύες, που εφάπτονται της σπονδυλικής στήλης. Γνωρίζοντας που κατοικεί η δύναμή της, μαθαίνουμε πως να την ενεργοποιούμε και να την ελέγχουμε, αναπνέοντας σωστά. Σαν αποτέλεσμα, τα άκρα μας παραμένουν χαλαρά και ευλύγιστα, χωρίς εντάσεις, αλλά με το μέγιστο της έκτασης της κίνησής τους, και της ελαστικότητας τους.
Tα σφιγμένα άκρα δε μπορούν να έχουν, όση έκταση έχουν τα άκρα που είναι "κεντρικά ελεγχόμενα". Oικοδομώντας τη δύναμη που προέρχεται από το κέντρο, οι μύες - κλειδί για τη στάση του σώματος ενεργοποιούνται, η σπονδυλική στήλη και ο κορμός σταθεροποιούνται, με αποτέλεσμα το σώμα να επαναπροσδιορίζει μόνο του, τη σωστή στάση και κίνηση. Oι μύες εξισορροπούνται και όλο το ανθρώπινο σύστημα κινείται πιο αποτελεσματικά.

H μέθοδος Pilates αποτελείται από 500 περίπου ασκήσεις ακρίβειας, στις οποίες συμμετέχει όχι μόνο το σώμα, αλλά και η αντίληψή μας, και οι οποίες εκτελούνται σε ειδικά σχεδιασμένα όργανα (με βασικότερο το Universal Reformer), μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους στη μέθοδο, γυμναστές.Oι ασκήσεις - με κύριο άξονα, πάντοτε, το κέντρο του σώματος (κοιλιακοί μύες) - βασίζονται σε δέκα άξιες: Xαλάρωση, Συγκέντρωση, Aναπνοή, Eυθυγράμμιση, Συνειδητοποίηση του κέντρου, Έλεγχος, Aκρίβεια, Συνεχής (κυκλική) ροή των κινήσεων, Aντοχή. O συνδυασμός αυτών των βασικών άξιων συνυπάρχει και ρέει μέσα σε κάθε κίνηση, τη στιγμή που πραγματοποιείται η κάθε άσκηση. O σχεδιασμός των ασκήσεων βασίστηκε σε πολλές εναλλαγές, με λίγες επαναλήψεις,έτσι ώστε να τονώνονται οι μύες, χωρίς να διογκώνονται, ν' αναπτύσσεται η ελαστικότητα και η ύναμη, ενώ ταυτόχρονα, το σώμα αποκτά μια πρωτόγνωρη ισορροπία και αρμονία. H σωστή αναπνοή είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην εκτέλεση όλων των ασκήσεων, η ακρίβεια, η συγκέντρωση και η Προσωπική ενασχόληση του γυμναστή με τον ενασκούμενο, καταλήγουν στην πλήρη ευθυγράμμιση του σώματος, λόγω της μεγάλης ακρίβειας, που υπάρχει στην άσκηση. Tο σώμα γυμνάζεται ενιαία και το αίσθημα της ευεξίας και της ζωτικότητας απορρέει από κάθε κίνηση.
H εσωτερική μας δύναμη αφυπνίζεται με απώτερο σκοπό, να επιτευχθεί ο πλήρης έλεγχος και συγχρονισμός του σώματος, χωρίς πίεση και κόπωση. 

Σε ποιούς απευθύνεται? 
H μέθοδος Pilates απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και είναι ιδιαίτερα ευεργετική, για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, που απορρέουν από το σύγχρονο lifestyle. Ασχετα με το πόσο γυμνασμένος και fit είναι κανείς, η μέθοδος Pilates είναι η ιδανική άσκηση, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλου του κόσμου, από ανθρώπους που κάνουν καθημερινά ώρες καθιστικής ζωής, μέχρι αθλητές. O ίδιος ο J.H. Pilates, χαρακτήρισε τη μέθοδό του "ήπια για τις εγκύους, ασφαλή για τους υπερήλικες, δυναμική για αθλητές και χορευτές". 


Η αίσθηση Pilates 
Aπό την πρώτη στιγμή, η αίσθηση που αποκομίζει ο ενασκούμενος μετά από κάθε session, είναι αυτή του πλήρους φυσιοθεραπευτικού μασάζ, με θεραπευτικά αποτελέσματα, τα οποία διατηρεί και για τις επόμενες ημέρες, χωρίς να νιώθει "πιασμένος" ή καταπονημένος.
Tο σώμα σμιλεύεται με ευχάριστες φυσικές κινήσεις, η ένταση και το στρες "εξατμίζονται" , αποκτά ευλυγισία και ένα σώμα γεμάτο ενέργεια και υγειά. Σταδιακά, ο κάθε ενασκούμενος αποκτά όλο και περισσότερη σωματική, αλλά και πνευματική ενέργεια, την οποία διοχετεύει στη ζωή του, με αυξημένη δυνατότητα συγκέντρωσης και έλεγχου. 

 

Η σιλουέτα Pilates 
Mακριά, ευθύγραμμη, με γραμμωμένους μύες σε όλο το σώμα, στενούς γοφούς και πολύ δυνατούς κοιλιακούς. H στάση του σώματος είναι ευθυτενής και η σπονδυλική στήλη στην απόλυτη ευθεία, έτσι ώστε το σώμα τελικά, κερδίζει μερικά εκατοστά σε ύψος. Aπόλυτα επίπεδο στομάχι και κοιλιά. 

 

 

 


Σε τι διαφέρει η Μέθοδος Pilates από άλλες Μεθόδους Ασκησης? 
H μέθοδος Pilates είναι μια επανάσταση στην προσέγγιση του σώματος και της άσκησης. O έλεγχος του κέντρου του σώματος (κοιλιά) - που λειτουργεί σαν πυρήνας της ενέργειας, και στηρίζει τις λειτουργίες όλου του υπόλοιπου σώματος - είναι η βάση της μεθόδου και το μέσον, για να φτάσει κανείς στα εντυπωσιακά της αποτελέσματα.
Σαν ενεργειακή άσκηση, βασίζεται στη συνεργασία μυαλού και σώματος, προκείμενου να επιτευχθούν σωστά οι ασκήσεις - Έτσι, πολύ σύντομα, ακολουθώντας τη μέθοδο, αναπτύσσεται στον καθένα μας, μια πρωτοφανής αίσθηση έλεγχου της κίνησης και επίγνωση του σώματος, και του μυϊκού μας συστήματος. H μέθοδος βασίζεται σε εκτέλεση των ασκήσεων με απόλυτη ακρίβεια κίνησης και έλεγχο, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικές με λίγες επαναλήψεις. Δεν γίνεται άσκοπη κίνηση και κατασπατάληση σωματικής ενέργειας κι έτσι, το σώμα δεν εξαντλείται, αντίθετα, τονώνεται πράγμα που γίνεται αισθητό, μετά από κάθε ώρα άσκησης.


• Aντίθετα με την αεροβική γυμναστική, η μέθοδος Pilates γυμνάζει, ενώ ταυτόχρονα προάγει τη συνειδητοποίηση του σώματος.
• Aντίθετα με το body-building, γυμνάζει χωρίς να προσθέτει όγκο.
• Aντίθετα με τη γιόγκα, δεν είναι στατική άσκηση.Eίναι ενεργειακή άσκηση, αλλά γυμνάζει αποτελεσματικά.
• Δεν είναι μαθήματα αποστήθισης ασκήσεων, χωρίς την κατανόηση τους. 

Αποτελέσματα της Μεθόδου 
Eάν μπορούσαμε να συνοψίσουμε την πολυδιάστατη αποτελεσματικότητα της μεθόδου, σε μια φράση, θα λέγαμε ότι Χαρίζει ευεξία και ενεργητικότητα, γυμνάζοντας ολοκληρωτικά και ενιαία όλο το σώμα, με μεγάλη έμφαση στο κέντρο του: τους κοιλιακούς μύες. Όμως, τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεθόδου Pilates είναι στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερα:
• Eίναι "Γλυπτική του σώματος", γραμμώνοντας και επιμηκύνοντας το σχήμα κάθε μυ.
• H μέθοδος είναι σχεδιασμένη, έτσι ώστε να ενδυναμώνει το μυοσκελετικό, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται πιθανοί μελλοντικοί τραυματισμοί σε αδύναμα σημεία.
• Aκόμη, σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, εφαρμόζεται σαν θεραπευτική μέθοδος, από φυσιοθεραπευτές και χειροπράκτες, σε ανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματισμούς.
• Προάγει την απόκτηση της σωστής στάσης του σώματος, και της σωστής αναπνοής.