Γιατί ενώ γυμνάζομαι, βάζω κιλά αντί να χάνω;;;
Μην απογοητεύεστε και σε καμία περίπτωση μη σταματάτε την άσκηση. Αν παρατηρήσετε αύξηση του βάρους σας με την έναρξη της άσκησης, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε πριν μάθετε αυτό που οι περισσότεροι αρχάριοι δεν ξέρουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος ή ότι η άσκηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα σε εσάς. Είναι πιθανό ένα νέο πρόγραμμα άσκησης να προκαλέσει μια μικρή προσωρινή αύξηση του βάρους. Παρακάτω εξηγείται σε ποιο μηχανισμό δράσης του οργανισμού οφείλεται αυτό. Μην αφήσετε αυτό το γεγονός να σας πάρει από κάτω. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν το λάθος και τα παρατούν μόλις αντιληφθούν κάτι τέτοιο. Η ζυγαριά θα κινηθεί προς την επιθυμητή κατεύθυνση αν συνεχίσετε το πρόγραμμά σας. (Προσοχή στη διατροφή!!)

 

Γιατί παίρνω βάρος;;;

 

Όταν κάποιος ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, συχνά βιώνει το «πιάσιμο», τον πόνο των μυών. Όσο πιο «άγνωστες» είναι για το σώμα οι κινήσεις που εκτελούνται, τόσο πιο έντονο είναι και το πιάσιμο. Αυτός ο πόνος συνήθως εμφανίζεται 24 με 48 ώρες μετά από κάθε μυϊκή δραστηριότητα. Τις πρώτες εβδομάδες του νέου προγράμματος, ο πόνος αυτός είναι η προσπάθεια του σώματός «να προστατέψει-να υπερασπιστεί» τους χρησιμοποιούμενους κατά την άσκηση μύες.

Οι εργοφυσιολόγοι πιστεύουν ότι ο πόνος αυτός προκαλείται επειδή στην πραγματικότητα με την άσκηση "τραυματίζονται" οι μύες, προκαλείται φλεγμονή και ένα ελαφρύ πρήξιμο των μυών που οφείλεται σε προσωρινή μετακίνηση εξωκυτταρικού υγρού από το αίμα στο μεσοκυττάριο και ενδοκυττάριο διάστημα του μυϊκού ιστού και δεν πρέπει να συγχέεται με την υπερτροφία. Όλος αυτός ο μηχανισμός, είναι δυνατόν να προσθέσει 1 με 2 κιλά στην αρχή ενός προγράμματος άσκησης.

Επίσης λάβετε υπόψη ότι ο πόνος των μυών δεν είναι αναγκαστικά αντανάκλαση του πόσο σκληρά έχετε ασκηθεί. Επηρεάζεται αρκετά από την αποθεραπεία και τις διατάσεις και υπάρχουν άνθρωποι που δεν νιώθουν καθόλου πόνο στους μυς. Ωστόσο ανεξάρτητα από το αν νιώθει κανείς τον πόνο ή όχι, ο οργανισμός σίγουρα θα ενεργοποιήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς για την προστασία του. Δεν λείπουν και αυτοί που πραγματικά «απολαμβάνουν» το πιάσιμο μετά τη γυμναστική, ωστόσο πολλοί αποθαρρύνονται και σταματούν την άσκηση. Αυτός ο πόνος και η αύξηση βάρους, είναι πιθανό να εμφανίζεται, κάθε φορά που αλλάζουμε το πρόγραμμά μας.

Έτσι λοιπόν, γνωρίζοντας τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας, δεν απογοητευόμαστε, άλλα συνεχίζουμε.

Αν περάσει η περίοδος προσαρμογής και εξακολουθούν να αυξάνονται τα κιλά, τότε προσέξτε τι και πόσο τρώτε.